Islak hacimler yapıların en yoğun su ve yüksek nem oranına maruz kaldığı, havalandırmanın genellikle yeterli oranda yapılamadığı, su yalıtımının kaçınılmaz olduğu yapı bölmeleridir. Suyun her çeşit yapıya verdiği zarar göz önünde bulundurulduğunda, ıslak hacimlerde su yalıtımının yapılması zorunluluktur. Islak Hacim denildiğinde ilk aklımıza gelen mekânlardan biride banyolardır. Bu yazımızda banyo su yalıtımında dikkat etmemiz gereken detayları inceleyeceğiz.
Banyo Su Yalıtımı Yaparken Nelere Dikkate Etmeliyiz?
Banyolar genellikle fayans veya seramikle kaplanır. Seramikler genellikle su geçirimsizdir ancak tek başlarına su yalıtımı yapamazlar. Seramik derzleri suyun geçişi açısından risk oluşturan bölgelerdir. Duvarların birbiriyle ve zeminle birleştiği köşelerde çoğunlukla su geçişini kolaylaştıran çatlaklar oluşur. Bundan dolayı banyo seramik altı izolasyon çok önemlidir. Su yalıtımı yapılmamış banyolarda suyun döşeme ve duvarlardan sızması komşu bölgelerde de bozulmalara yol açar. Bu kritik noktaları da göz önüne alarak yapılacak doğru bir su yalıtım uygulaması etkin bir yalıtım performansı ve konfor sağlar.
Banyo Su Yalıtım Malzemeleri Hangi Özellikte Olmalıdır?
Banyo izolasyon malzemesi seçimi yapılırken, sürme olarak uygulanan ve üzerine direkt seramik ve fayans uygulanabilen su yalıtım malzemeleri tercih edilmelidir. Uygun malzeme, detay ve nitelikli uygulamalarla su-nem yalıtımı, ıslak hacimlerde yapı malzeme ve elemanlarının faydalı servis ömürlerini artırır.
Banyo Su Yalıtımında Zemininin Hazırlanması Nasıl Olmalıdır?
Banyolarda su yalıtım tasarımı ve projelendirmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar;
• Banyoda fayans-seramik kaplamaları yapılmadan önce banyo zemin izolasyonu yapılarak suyun ve nemin zemin kısmına ulaşması engellenmelidir.
• Alt zemindeki şap, sıva gibi yapı katmanları suya ve neme karşı korunmalıdır.
• Suyun birikmeden yapıdan uzaklaştırılmasını sağlamak için eğim ve tahliye sistemleri bir bütün olarak ele alınmalıdır.
• Köşeler ve yüzeyin bütünlüğünün bozulduğu geçiş detaylarında mastik, manşet ve bantlar ile ilave tedbirler tasarlanmalıdır.
Belirtilen hususlar yerine getirildiğinde zemin seramik döşenmesi için hazır hale gelmektedir.
Paylaşın!
Diğer Blog Yazılarımız