Isı yalıtım malzemeleri ısı kayıp ve kazançlarının azaltılmasında kullanılan, düşük kalınlıklarda enerji tasarrufu sağlamak amacıyla üretilmiş, hafif, makul kalınlıklarda yüksek ısıl direnç özelliğine sahip özel ürünlerdir.

Isı yalıtım malzemelerinin en temel özelliği ısıl iletkenliğinin düşük olması ve ısı geçişine karşı gösterdikleri direncin yüksek olmasıdır. Isıl iletkenlik bir malzemenin ne kadar ısı ilettiğinin ölçüsüdür. Isıl iletkenlik malzemelere dair bir özelliktir. Bir başka deyişle her malzemenin muhtelif yöntemler ile ölçülen bir ısıl iletkenliği vardır.

Hangi malzemeler ısı yalıtım malzemesi kabul edilir?

ısı malzemeleri nelerdir

Avrupa Standartları’nda ısıl iletkenlik değeri λ= 0,065 W/m.K’nin altında olan malzemeler ısı yalıtım malzemesi olarak tanımlanır. Bir malzemenin ısıl iletkenlik değeri (λ) ne kadar küçükse, yalıtım özelliği o kadar yüksek demektir. Ancak unutulmamalıdır ki iyi bir ısı yalıtımı için, yalıtım malzemesinin ısı iletkenlik değerinin (λ) düşük olması yanında, uygulama kalınlığı da çok önemli bir faktördür.

Bazı malzemeler için TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı’nda tanımlanmış ve iletim yoluyla transfer olan ısı miktarının ölçüsü olan ısıl iletkenlik katsayıları aşağıda örnek olarak verilmiştir.

Isı Yalıtım malzemelerinde aranan en önemli 5 özellik nedir?

ısı malzemeleri nelerdir 8

1. Isı İletim Katsayısı (W/m.K):

Bir malzemenin birbirine paralel iki yüzeyinin sıcaklıkları arasındaki fark 1°C olduğunda, yüzeyin birim alanından (1m2) ve bu alana dik yöndeki birim kalınlıktan (1m) 1 saatte geçen ısı miktarıdır. Bu özellik malzemenin ısı yalıtım özelliğini belirler. Isı iletim katsayısı yükseldikçe malzemenin ısı yalıtım özelliği azalır.

2. Buhar Difüzyon Direnci:

Bir malzemenin birim zamanda birim alanından geçen su buharı miktarını ifade eder. Buhar difüzyon direnci yükseldikçe malzemenin içinden geçebilecek buhar miktarı azalır.

Isı yalıtım levhalarının su buharı geçirgenliği düşük ise, cephe katmanları arasında terleme, yoğuşma riski artar. Su buharı geçirgenliği en düşük malzeme bina duvarlarından su buharının atılmasında daha çok yardımcı olur.

3. Su Emme:

Isı yalıtım malzemeleri su ile temas ettiklerinde bünyelerine bir miktar su emebilirler. Bunun sonucunda malzemelerin ısı yalıtım özellikleri bozulur. Isı yalıtım malzemelerinde su emme oranlarının sıfır veya sıfıra yakın olması idealdir.

4. Boyutsal Kararlılık:

Isı yalıtım levhalarında en-boy-kalınlık zaman içinde ve iklim şartları ile birlikte değişkenlik göstermemelidir. Malzeme uygulandığı andaki boyutlarını zaman içerisinde kaybetmemelidir. Sıcaklık veya basınçla şekil değiştirmemelidir.

5. Yangın Sınıfı:

Yapı ve yalıtım malzemelerinin yangın sırasındaki davranışlarını ölçmek için çeşitli deney metotları geliştirilmiştir. Her ısı yalıtım malzemesinin özelliklerini kaybetmeye başlayıp deforme olmaya başladığı bir sıcaklık noktası bulunur. Bu nedenle malzemenin uygulandığı yerde maruz kalacağı sıcaklık önceden belirlenmeli ve bu sıcaklığa uygun malzeme seçilmelidir.
Ülkemizde binaların yangından korunması hakkında yönetmelik gereği bina cephelerinde kolay alev alan malzemelerin kullanılması yasaklanmıştır. Taşyünü yanmaz A1 sınıfı, EPS ve XPS ısı yalıtım levhaları ise mantolama ile üzerleri sıvalı olarak zor alevlenici B sınıfına girmektedirler. Yangın yönetmeliğine uygun ürünlerdir.

Mantolamada en sık kullanılan ısı yalıtım malzemeleri hangileridir?

ısı malzemeleri nelerdir 3

Polistiren taneciklerin şişirilmesi ve birbirine yapışması yoluyla üretilen termoplastik ve kapalı gözenekli bir mantolama malzemesidir.

1. EPS (Beyaz) Isı Yalıtım Levhası:

EPS, polistiren taneciklerin şişirilmesi ile elde edilir. Bu malzemenin %98’i hareketsiz kuru havadan oluşur. Eğer aradığınız ısı yalıtım malzemesi fiyat/performans açısından ekonomik bir seçenek ise EPS ısı yalıtım levhası sizin için uygun bir tercih olabilir.

  • Beyaz EPS zamanla incelmez, üretildiği kalınlığı korur. Binanın ısı yalıtım projesine göre farklı yoğunluklarda üretilme imkânı vardır.
  • Yüksek ısı yalıtımı sağlar.
  • Isıl iletkenlik grubu 0,040’tır.
  • Isıl iletkenlik değerleri zamana bağlı olarak değişmez.
  • Kırılgan değildir, basınca dayanıklıdır.
  • Kapiler su geçirimliliği yoktur.
  • Bina ömrünce yalıtım görevine devam eder.
  • TS EN 13501-1’e göre E sınıfındadır.

2. Karbon Takviyeli Isı Yalıtım Levhası

Karbon takviyeli ısı yalıtım levhaları yeni nesil malzemelerden biridir. Karbon takviyeli ısı yalıtım levhaları ısı iletkenliğini azaltan kızıl ötesi emiciler ve yansıtıcılara sahiptir. Bu özelliği ile geleneksel beyaz EPS levhalara göre çok daha yüksek performans gösterir.

Karbon Takviyeli Isı Yalıtım Levhası içerdiği çok küçük karbon reflektörler sayesinde, geleneksel beyaz EPS ile karşılaştırıldığında daha iyi bir yalıtım etkisi sağlar. Karbon takviyeli ürünler düşük yoğunluklarda bile ısıl iletkenlik grubu 0,035’e dâhildir. Malzemenin gri rengi kendine özgüdür ve boya malzemesi içermez. Levha bu rengi bileşimindeki karbon reflektörlerden alır.

ısı malzemeleri nelerdir 4

  • Yüksek ısı yalıtımı sağlar.
  • Isıl iletkenlik grubu 0,035’tir.
  • Isıl iletkenlik değerleri zamana bağlı olarak değişmez.
  • Kırılgan değildir, basınca dayanıklıdır.
  • Karbon reflektör malzemesinin kullanımı ile ışın kaynaklı ısı dağılımı büyük ölçüde engellenir.
  • Kapiler su geçirimliliği yoktur.
  • Bina ömrünce yalıtım görevine devam eder.
  • TS EN 13501-1’e göre E sınıfındadır.

3. Taşyünü Isı Yalıtım Levhası

Taşyünü volkanik bir kaya olan bazalt taşının 1.350 oC ila 1.400 oC arasında eritilerek elyaf haline getirilmesi sonucu oluşturulmaktadır. Bazalt siyah renkli ve çok sert bir kayaçtır bu nedenle yapı taşı olarak da kullanılabilmektedir. Elyaf haline getirilen bazalt çeşitli çeşitle ebatlarda preslenerek şilte, levha, boru şeklinde üretilebilmektedir. Taşyünü ısı yalıtımı (mantolama), ses yalıtımı ve yangın yalıtımı amacıyla sıkça kullanılan bir yalıtım malzemesidir.

Taşyününün ısıl iletkenlik değerinin çok düşük olması onu iyi bir ısı yalıtım malzemesi yapmaktadır. Isı iletkenlik değeri yaklaşık 0,035-0,040 W/m.K aralığındadır.

Özellikle ısı direnci yüksektir ve -50 oC ile +1.000 oC aralığında kullanılabilmekte olan bir malzeme olarak yanmaz malzeme sınıfındadır. Taşyünü zamanla bozulmayan ve kaybolmayan bir yalıtım malzemesidir. Organizmalar tarafından yenmez ya da yok edilmez.

Taşyünü hem soğuk hem de sıcaktan koruyan bir ısı yalıtımı malzemesidir. Taşyünü yalıtım sistemleri, ısıtma ve soğutmada yüksek enerji tasarrufu sağlamakta ayrıca binalarda iklimsel konforlu koşullar sunmaktadır.

4. Ekstrüde Polistiren Köpüğü (XPS) Isı Yalıtım Levhası:

ısı malzemeleri nelerdir 5

Polistiren hammaddesinin ekstrüzyon (haddeleme) ile çekilmesi ile üretilen ortak çeperli kapalı hücre yapısına sahip ısı yalıtım malzemeleridir. Pürüzsüz (ciltli), pürüzlü veya pürüzlü kanallı yüzey biçimleri bulunmaktadır. Değişik yoğunluklarda ( ≥25 kg/m3) levha veya boru biçiminde üretilebilir. Kullanım sıcaklığı -50°C ile +75~80°C aralığındadır. Yangına tepki sınıfı D veya E’dir. TS 825’e göre ısıl iletkenlik hesap değeri λ = 0,030-0,040 W/(m.K)’dir. Su buharı difüzyon direnç katsayısı μ=80-250’dir. Hacimce su emme %0-0,5’dir. Basma dayanımı 100 ile 1.000 kPa arasında değişir.

Ekstrüde Polistren Köpüğü (XPS)

ısı malzemeleri nelerdir 7 ısı malzemeleri nelerdir 6

Isı yalıtım uygulamalarında kullanılan yardımcı malzemeler nelerdir?

Isı yalıtım uygulamalarında genellikle ısı yalıtım levhası yanında yardımcı malzemeleri de içeren sistem paketler tercih edilir. Sistem bileşenlerinin tüm avantajlarını içinde barındıran ısı yalıtım paketleri, tedarik kolaylığı sağlarken, bileşenler de birbiri ile uyumlu çalışır.

ısı malzemeleri nelerdir 8

Mantolama sistemin ısı yalıtım performansı açısından en kritik ürünü ısı yalıtım levhasıdır. Çünkü mantolama ile sağlanan ısı yalıtımını sadece ısı yalıtım levhası sağlar.

Mantolama (ısı yalıtım sistem) paketi aşağıdaki ürünlerden oluşur:

  1. Isı Yalıtım Levhası – EPS, XPS veya Taşyünü
  2. Isı Yalıtım Levhası Yapıştırma Harcı
  3. Isı Yalıtım Levhası Sıvama Harcı – Elyaf Katkılı (İnce-Kalın )4. Isı Yalıtım Filesi
  4. Dübel – Isı yalıtım levhalarını yapıştırdıktan sonra duvara sabitlemek amacıyla kullanılır. Duvar tipine göre tuğla dübeli, gazbeton dübeli, beton dübeli olarak seçilmelidir.
  5. Dekoratif Sıva Astarı
  6. Son Kat Dekoratif Sıva – Mineral Dokulu/Çizgi Desenli

Bu yazımızda ısı yalıtım sistemleri, mantolama ürünleri ve özellikleri hakkında genel bilgiler verdik. Yukarıdaki malzemeleri incelemek için linke tıklayabilirsiniz. Isı yalıtım sistemleri hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için bize 0212 690 92 92 no’lu telefondan ve musteriliskileri@fixa.com.tr e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.

ısı malzemeleri nelerdir 10

Isı Yalıtım Sistemleri kategorisindeki ürünlerimizin kullanıldığı referanslar https://www.fixa.com.tr/referanslar/ linkinde yer alıyor.

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

1. Isı yalıtımında kullanılan yardımcı malzemeler nelerdir?

Isı yalıtım levhalarını monte etmek ve sabitlemek için bazı yardımcı malzemeler kullanılır. Bunlar arasında ısı yalıtım levhası yapıştırma harcı, sıvama harcı, dekoratif sıva astarı, dekoratif sıva, donatı filesi, köşe profilleri ve dübeller yer alır. Bu malzemeler, yalıtımın daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar.

2. Yalıtım maliyetli bir harcama mıdır?

Isı yalıtımı maliyeti bina yapım maliyetinin %3 ile %5’i arasındadır. Binaların ısınma ve soğutma giderlerinden %50 tasarruf sağlayarak çok kısa zamanda kendini amorti eden ısı yalıtımı, yapı ömrü boyunca tasarruf ve konfor sağlayan bir harcama değil, bir yatırımdır.

3. Isı yalıtımı malzemeleri zamanla özelliğini kaybeder mi?

Kaliteli ısı yalıtım malzemeleri, zamanla özelliklerini kaybetmez ve uzun ömürlü bir performans sunar. Örneğin; EPS levhalar zamanla incelmez ve ilk günkü kalınlığını korur. Yüksek kaliteli malzemeler kullanıldığında, binaların ömrü boyunca etkili ısı yalıtımı sağlanabilir.

4. Karbon takviyeli EPS levhalar neden daha yüksek performans sağlar?

Karbon takviyeli EPS (Genleştirilmiş Polistiren) levhalar, geleneksel EPS levhalara göre daha yüksek performans sağlarlar çünkü karbon, materyalin yapısal ve mekanik özelliklerini önemli ölçüde iyileştirir. Karbon takviyesi, EPS levhalarının bazı önemli alanlarda daha verimli hale gelmesine katkı sağlar:

Karbon takviyeli EPS levhalar, hem fiziksel dayanıklılık hem de termal açıdan önemli avantajlar sunar ve geleneksel EPS’ye göre daha yüksek performans sağlar.

5. Isı yalıtımı için en uygun malzemeyi nasıl seçerim?

Isı yalıtımı için en uygun malzemeyi seçerken, projeye özel ihtiyaçlar ve maliyetler göz önünde bulundurulmalıdır. Uzun ömürlü ve yüksek performans sunan malzemeler tercih etmek, uzun vadede enerji tasarrufu sağlar. Uzman bir uygulamacıdan destek alarak malzeme seçiminizi doğru yapabilirsiniz.

TS 825, ülkemizdeki binaların ısıtılmasında/soğutulmasında kullanılan enerji miktarlarını sınırlayarak enerji tasarrufu sağlamak, enerji ihtiyacının hesaplanması sırasında kullanılacak standart hesap metodunu ve değerini belirlemek, enerjisi verimli konfor şartları yüksek binalar üretilmesini sağlamak amacıyla hazırlandı.

Isıl konforun yeterli seviyede sağlanmasında kalınlık hesaplaması TS 825 Isı Yalıtım Kuralları Standardı’nda verilmiştir. TS 825’de bölgelere göre en az olması gereken yalıtım kalınlıklarına denk düşecek U değerleri (toplam ısı geçiş katsayısı) tanımlamaktadır. Bu değerler yapının toplam ısı kayıp ve kazançları üzerinden değerlendirilmektedir. Isı Yalıtım malzemesinin kalınlığı arttıkça ısıl direnç artar toplam ısı geçiş katsayısı (U) düşer. Yalıtım kalınlıkları TS 825 de tarif edildiği şekilde bölgelere değişkenlik gösterir.

TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları standardı tasarısı, TSE’nin 21 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilen Teknik Kurul toplantısında revize edilmek üzere kabul edildi. Standardın önümüzdeki günlerde Resmi Gazetede yayımlanarak zorunlu olarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Paylaşın!

Diğer Blog Yazılarımız

DİĞER BLOG YAZILARIMIZ