EPS Yalıtım Levhası Nedir?

Isı yalıtım özellikleri, dayanıklılığı ve işlenebilirliği ile birçok projede tercih edilen EPS levhalar, yapı ve ısı yalıtım sektöründe geniş kullanım alanına sahip hafif ve dayanıklı ısı yalıtım malzemeleridir.

EPS (Expanded Polystyrene) “Genleştirilmiş Polistiren” ifadesinin kısaltılmışıdır. Polistiren hammaddesinin reaktör içerisinde sıcak buharla genişletilmesiyle polistiren boncukları şişer ve içleri hapsolmuş küçük, kapalı hava hücreleriyle dolar. Genleştirilmiş boncuklar, blok formunu veren ünitelerin içerisine yerleştirilir ve tekrar ısıtılarak boncukların birbirine yapışması ve şekil alması sağlanır. Şekillendirilmiş EPS blokları uygun koşullarda bir süre dinlendirildikten sonra istenilen boyut ve kalınlıkta kesilerek kullanıma hazır hale getirilir. EPS’nin %98’i hareketsiz kuru havadan oluşur. Beyaz ve karbon takviyeli olarak iki ayrı tipte üretilebilir.

Karbon takviyeli EPS’ler içerdiği çok küçük karbon reflektörler sayesinde, geleneksel EPS ile karşılaştırıldığında daha iyi bir yalıtım etkisi sağlar. Malzemenin gri rengi kendine özgüdür ve boya malzemesi içermez. Levha bu rengi bileşimindeki karbon reflektörlerden alır.

EPS Mantolama Uygulamaları

Mantolama, binalarda enerji verimliliğini sağlamak için dış cephede yapılan ısı yalıtımı uygulamasıdır. Binaların içerisindeki ve dışarısındaki iki farklı ortam arasında ısı geçişini önlemek için yapılır. Soğuk mevsimde içerideki sıcak havanın korunmasını sağlayarak enerji verimliliği sağlar. Yaz mevsiminde ise kapalı ortamların aşırı ısınmasını engellemektedir.

Soğuk havalarda binalardaki ısı kaybının büyük çoğunluğu dış duvarlarda meydana gelmektedir. Mantolama ile binanın dış cephesindeki bütün duvar/beton yüzeyler ısı yalıtım levhaları ile kaplandığı için büyük oranda ısı kaybı engellenmiş olur. Konutlarda ısınma veya soğutma için harcanan enerjide %50’ye varan tasarruflar sağlanabilir.

EPS, ülkemizde çok yaygın kullanılan ve iyi bir yalıtım sağlayan, ekonomik ve işçiliği kolay bir malzemedir.

EPS ile mantolama uygulamasından önce dış cephe duvarlardaki bozukluklar, eğrilikler giderilir. Dış duvarlarda kaba sıva yapılması, mantolamanın daha kaliteli olmasını sağlar. Uygulanacak levhaların kalınlığına göre subasman profilleri, mantolamanın düzgün ve terazisinde olması için dübellenir.

Yapıştırma harcı, üreticinin tavsiye ettiği şekilde hazırlanır. İki farklı yapıştırma metodu vardır. Birincisinde levhaların arka yüzeylerinin tümünü kapatacak şekilde taraklı mala yardımıyla harç sürülür ve yapıştırılır. İkincisinde ise levhanın tüm kenarlarına şerit şeklinde, ortasına da noktasal olarak yapıştırma harcı sürülür. EPS levhalar yüzeyinin %40’ı harç olacak şekilde, aşağıdan başlanarak yukarı doğru yatay ve şaşırtmalı olarak yapıştırılır. Köşelerde plakalar birbirine kilitli şekilde döşenmelidir. EPS malzemesinin yüzeye daha sağlam tutunması için mekanik bağlantı elemanlarına ihtiyaç duyulur. Bunun için yapıştırıcı tamamen kuruduktan sonra yani ortalama 24 saat sonra mantolama dübeli uygulanır. Binanın yüksekliği ve çevre koşullarına göre kullanılacak dübel sayısı belirlenir.  Bina köşelerinde ve pencere kenarlarında daha sık dübel atılarak rüzgâra karşı mukavemeti artırılır.

Mekanik zorlamaların en fazla olduğu binaların köşeleri, pencere ve kapı kenarlarına, çatlama riskine karşı fileli köşe profili uygulanmaktadır. İnce ilk kat sıva çekilerek sıva içine fileli köşe profilleri yerleştirilir. Köşe profilleri üzerine donatı filesi uygulanır.

EPS Levha yapıştırma ve dübel tespitinin ardından ilk kat sıva ve donatı filesi uygulamasına başlanır. Çelik mala yardımı ile ilk kat sıva en fazla 2 mm kalınlıkta olacak şekilde yüzeye uygulanır. Hemen ardından tüm cephe boyunca donatı filesi sıvanın içine yerleştirilir. İki donatı filesinin birleşim yerlerinde 10 cm üst üste bindirme yapılmalıdır. İlk kat sıva tamamen kurumadan ikinci kat sıva uygulamasına başlanır. Ancak filenin yerinden oynamaması için ilk kat sıvanın hafifçe suyunu atması beklendikten sonra ikinci kat sıvaya başlanmalıdır.

Alt sıva tamamen kuruduktan sonra son kat kaplama işlemi olan dekoratif sıva uygulaması öncesinde yüzey tekrar astarlanır. Sonrasında mineral sıva olarak da bilinen dekoratif sıva harcı mala ile yüzeye uygulanır. Tam kuruması beklenmeden plastik mala ile perdah yapılarak mala izleri giderilir ve yüzeyler boyaya hazır hale getirilir. Dekoratif sıvaların, desenine ve uygulama kalınlığına göre farklı ürün çeşitleri mevcuttur.

EPS Isı Yalıtım Levhası Özellikleri

  1. Yüksek ısı yalıtımı sağlar.
  2. Beyaz EPS’lerin ısıl iletkenlik grubu 0,040 ve karbon takviyeli EPS’lerin ısıl iletkenlik grubu 0,035’tir.
  3. Isıl iletkenlik değerleri zamana bağlı olarak değişmez.
  4. Kırılgan değildir, basınca dayanıklıdır.
  5. Kapiler su geçirimliliği yoktur.
  6. Bina ömrünce yalıtım görevine devam eder. Özelliklerini yitirmez.
  7. TS EN 13501-1 standardına göre E sınıfındadır.

Karbonlu EPS termoplastik, kapalı gözenekli, karbon takviyeli polistiren taneciklerin şişirilmesi ve birbirine yapışması yolu ile üretilen, %98’i hareketsiz kuru havadan oluşan ve ısı iletkenlik grubu 0,035 olan bir ısı yalıtım malzemesidir.

EPS ısı yalıtım levhası su yalıtımı için kullanılmamalıdır. Bu konuda sanılanın aksine, malzemenin kapiler su geçirimliliği yoktur. Binalarda yapılması gereken su yalıtımı uygulamaları için diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

EPS ısı yalıtım levhası su yalıtımı için kullanılmamalıdır. Bu konuda sanılanın aksine, malzemenin kapiler su geçirimliliği yoktur.

STRAFİX Isı Yalıtım Sistemleri pek çok proje tarafından tercih edilen yüksek kaliteli malzemelerden oluşur.

EPS Yalıtım Levhası (köpük) hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için bize 0212 690 92 92 no’lu telefondan ve musteriliskileri@fixa.com.tr e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.

EPS ısı yalıtım levhaları, düşük ısı iletkenliği, yüksek basınç dayanımı, kolay uygulanabilme, yüksek nem direnci, yangın güvenliği, çevre dostu olma gibi özellikleri mantolama uygulamalarında ön plana çıkmaktadır. EPS ısı yalıtım malzemeleri ile yapılan mantolama uygulamalarında Avrupa'da ve ülkemizde uygulanan standart TS EN 13499’dur. Bu standart binalarda ısı yalıtımı için kullanılan ve sistem olarak teslim edilen fabrika yapımı genleştirilmiş polistiren (EPS) esaslı harici kompozit ısı yalıtım sistemleri (ETICS) ile ilgili özellikleri kapsar. Ülkemizde mantolama olarak bilinen bina duvarlarının dıştan ısı yalıtımının adı Avrupa’da ETICS olarak tariflenmiştir.

TS EN 13499 standardı, mantolama sistem paketinde yer alan EPS ısı yalıtım malzemesinin teknik özelliklerinden, mekanik dayanımına, fiziksel şartlara dayanıklı olmasına kadar toplam performansını test ederken, aynı zaman EPS mantolama sistemini oluşturan; yalıtım levha yapıştırıcı ve sıvası, cam elyaf file, son kat dekoratif sıva bileşenlerinin her birinin performansı için ayrı ayrı kriterler getirmekte ve bu ürünlerin bireysel performanslarının da gerekli  kriterleri sağlamalarını mecbur tutmuştur. EPS ile yapılan mantolamanın bütünsel performansını ve tek tek sistem bileşenlerine kadar paketi oluşturan ürünlerin performansını da kontrol eden TS EN 13499 standardı ile tüm sistemin kalitesi güvence altındadır. EPS ısı yalıtım plakaları ile yapılan dış cephe ısı yalıtım sistem malzemelerinin birbirleriyle olan uyumu ve performansları denetlenmektedir.

Strafix Isı Yalıtım Paketi de TS EN 13499 sistem standardı belgesine sahiptir. Strafix Isı Yalıtım ürünleri sistem olarak uygulandığında FİXA güvencesi altındadır. Strafix Isı Yalıtım Sistemi hem yeni yapılarda hem de mevcut yapılarda kolayca uygulanır. Sistem içerisindeki EPS levhaların kalınlığı sabit kalır, zamanla incelmez. Uygulandığı binalarda hem ısıl iletkenliğine etki eder hem de yoğuşmanın önüne geçer. Yapıyı uzun yıllar korur ve nefes almasını sağlar. Dış etkilere karşı dayanıklıdır.

EPS ısı yalıtım levhalarının en yaygın kullanımı, yapı elemanının dış yüzeylerine ısı köprüleri oluşturmayacak şekilde kesintisiz olarak ve levhalar arasında boşluk kalmayacak şekilde kaplanması ile gerçekleştirilen mantolama uygulamalarıdır. EPS ısı yalıtım levhası ile yapılan mantolama ısı yalıtımı, hem yeni inşa edilen binalarda, hem de uzun yıllardır kullanılan binaların dış cephelerinde de uygulanabilir.

EPS Levhalar mantolama uygulamalarının yanı sıra binalarda

  • İç ve dış duvarların ısı yalıtımında,
  • Eğimli ve teras çatıların ısı yalıtımında (yüksek yoğunluk),
  • Döşemelerin ısı yalıtımında,
  • Çift duvar arası ısı yalıtımında,
  • Konsolların ısı yalıtımında,
  • Tavanların ısı yalıtımında,
  • Yüzer döşemelerde darbe sesi yalıtımında,
  • Soğuk hava depolarının ısı yalıtımında,
  • Dilatasyon derzlerinde,
  • Asmolen yapımında,
  • Dekorasyon işlerinde de yaygın olarak kullanılır.

EPS mantolama levhaları farklı kalınlık ve yoğunluklarda üretilmektedir. Isı yalıtımı yapılacak binanın ihtiyaçlarına göre bu değerler belirlenir. Kalınlık ve yoğunluk arttıkça levhanın ısı yalıtım performansı da artar, ancak bu durum aynı zamanda maliyeti de etkiler.

TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı ülkemizdeki binaların ısıtılmasında kullanılan enerjiyi sınırlayan, enerji tasarrufu sağlayan, ihtiyaç duyulan enerji tüketiminin hesaplanmasında kullanılacak hesap metodunu ve değerlerini belirleyen bir standarttır. Enerji kullanımı verimli, konfor şartları yüksek binalar üretilmesini sağlamak da yine bu standardın bir hedefidir.

Isıl konforun yeterli seviyede sağlanmasında kalınlık hesaplaması TS 825 Isı Yalıtım Kuralları Standardı’nda verilmiştir. TS 825’de bölgelere göre en az olması gereken yalıtım kalınlıklarına denk düşecek U değerleri (toplam ısı geçiş katsayısı) tanımlamaktadır. Bu değerler yapının toplam ısı kayıp ve kazançları üzerinden değerlendirilmektedir. Isı Yalıtım malzemesinin kalınlığı arttıkça ısıl direnç artar toplam ısı geçiş katsayısı (U) düşer. Yalıtım kalınlıkları TS 825 de tarif edildiği şekilde bölgelere değişkenlik gösterir.

Isı yalıtım malzemeleri ısı kayıp ve kazançlarının azaltılmasında kullanılan, düşük kalınlıklarda enerji tasarrufu sağlamak amacıyla üretilmiş, hafif, makul kalınlıklarda yüksek ısıl direnç özelliğine sahip özel ürünlerdir. Isı yalıtım malzemelerinin en temel özelliği ısıl iletkenliğinin düşük olması ve ısı geçişine karşı gösterdikleri direncin yüksek olmasıdır. Isıl iletkenlik bir malzemenin ne kadar ısı ilettiğinin ölçüsüdür. Isı yalıtım malzemelerini birbirinden ayıran en temel özellik ısı iletkenlik katsayılarıdır. Isıl iletkenlik; 1m2 yüzey alanına sahip 1m kalınlığındaki bir malzemenin, karşılıklı yüzeyleri arasında 1°C sıcaklık farkı olması durumunda transfer olan ısı miktarı olarak değerlendirilir. Bir malzemenin ısıl iletkenlik değeri ne kadar küçükse ısıyı o kadar az iletir demektir. Isıl iletkenlik malzemelere dair bir özelliktir ve her malzemenin muhtelif yöntemler ile ölçülen bir ısıl iletkenliği vardır.

Avrupa Standartları’na göre ısıl iletkenlik katsayısı 0,065 W(Watt)/mK(meterKelvin)’den küçük olan malzemeler ısı yalıtım malzemesi olarak tanımlanır. Bazı malzemeler için TS 825 standardında tanımlanmış olan iletim yoluyla transfer olan ısı miktarının ölçüsü olan ısıl iletkenlik katsayıları aşağıda örnek olarak verilmiştir. Veriler İZODER’den alınmıştır.

EPS ısı yalıtım levhalarının ısıl iletkenlik değeri Beyaz EPS’lerde 0,040 W/mK’dir. Karbon Takviyeli EPS’lerde 0,035 W/mK’dir. Bu değer malzemenin yüksek bir yalıtım performansı sunduğunu ve binanın enerji verimliliğini artırmaya yardımcı olduğunu gösterir. Örneğin 5 cm EPS levha kullanılarak tasarruf edilen ısı enerjisi aşağıdaki tabloda gösterildiği üzere 264 cm betonarme duvar ile ancak sağlanabilir.

 

Hayır, EPS mantolama levhaları zamanla incelmez ve üretildiği kalınlığı korur. Bu, levhanın uzun yıllar boyunca ısı yalıtım görevini kesintisiz olarak yerine getirmesini sağlar.

EPS levhalar, geri dönüştürülebilir bir malzeme olup çevreye zarar vermez. Üretiminde kullanılan malzemeler de çevre dostudur. Enerji verimliliğini artırarak, binaların karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olur.

EPS ısı yalıtım levhası ile yapılan mantolama uygulamalarının süresi binanın büyüklüğüne ve işlem yapılacak alanın özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Isı yalıtımı yapılacak yüzeylerde gerekli yüzey hazırlıklarının yapılmasının ardından mantolama işlemi, EPS yalıtım malzemelerinin yapıştırma ve mekanik tespit ile yüzeye kaplanması ile başlar. Bu malzemelerin üzerine ayrıca mantolama sıvası ve dekoratif sıva katmanı uygulanır. Son olarak boyama işlemi yapılır. Mantolama sistem paket uygulama sırasını takip eden işlemlerin yapılabilmesi için kuruması veya tam priz alması gibi süreler beklenir. Örneğin EPS levhaların yapıştırılmasından 1 gün sonra dübelleme yapılması gibi. Hava koşulları ve uygulama yöntemine göre uygulamacı ekibin öngördüğü süre uzayabilir.

Enerji kaynaklarının kısıtlı, enerji fiyatlarının yüksek olduğu günümüzde EPS ile yapılan mantolama uygulamaları kullanıcıya %50 enerji tasarrufu sağlar. Bir binanın soğutulması, ısıtılmasından daha fazla enerji gerektirdiği için sıcak iklim bölgelerinde ısı yalıtımı amaçlı kullanılan EPS mantolama uygulaması ile dışarıdaki sıcak havanın - ısının içeri girmesi engellenerek enerji tasarrufu sağlanır.

Çok önemli bir çevre problemi olan CO2 emisyonlarının üçte biri ısınma için kullanılan yakıtlardan kaynaklıdır. Mevcut ve yeni binaların EPS ile yalıtılması ile az yakıt kullanılacağından hava kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesinde kayda değer bir katkı sağlanır.

EPS’nin ekonomik ve çevre dostu ısı yalıtım malzemesi olmasının temel sebebi %98‘inin hareketsiz ve kuru hava olmasıdır. EPS üstün teknik özelliklere sahiptir, kullanılacağı mekân göre çok geniş bir yoğunluk aralığında ve ekonomik olarak üretilebilir. EPS levhalardaki bu yoğunluk aralığı genleşme ve büzülme davranışı sonucu oluşabilecek çatlamaları önler. Buhar geçirgenliğini maksimum seviyededir. 3-6 hafta dinlendirilen EPS levhalar tüm üretim gazlarını atarak sabit bir yalıtım katsayısına erişir. Bazı yalıtım levhalarında bu süre yıllara yayılır ve yalıtım değeri zaman içinde azalır.

Paylaşın!

Diğer Blog Yazılarımız

DİĞER BLOG YAZILARIMIZ