Korozyon, betonarme yapılarda en büyük yapısal tehditlerden biri olup donatının zamanla zayıflamasına ve yapı ömrünün ciddi şekilde kısalmasına neden olur. Özellikle suyun ve nemin yapı elemanlarına nüfuz etmesi, çelik donatının oksitlenerek dayanıklılığını kaybetmesine yol açar.
Günümüzde mevcut yapıların güvenliği ve dayanıklılığı giderek artan bir öneme sahiptir. Özellikle deprem riski yüksek bölgelerde, yapısal güçlendirme çalışmaları hayati bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. İleri mühendislik çözümleri ve yüksek performanslı yapısal güçlendirme teknikleri, mevcut yapıların ömrünü uzatır.
Yapı kimyasalları, inşaat malzemelerinin özelliklerini iyileştirmek, dayanıklılıklarını artırmak ve yapım süreçlerini kolaylaştırmak için kullanılan özel kimyasal bileşiklerdir. Bu bileşikler çimento, beton, harç, sıva, boya, yalıtım malzemeleri gibi birçok farklı inşaat malzemesinin üretiminde, uygulanmasında ve performansında önemli rol oynar.
Yapıların uzun yıllar boyunca iç ve dış etkenlerden doğru biçimde korunmasında yalıtımın katkısı çok önemlidir. Günümüzde ısı yalıtım sistemlerinin esas amacı; yapının zararlı boyutlarda ısı hareketleri ve buhar yoğunlaşması sonucu zaman içinde yapı hasarlarının (don hasarı, nem hasarı, küflenme, bozulma, demir aksamının çürümesi - korozyonu vb.) ortaya çıkmasını önlemektir.
Günümüzde endüstriyel yapıştırıcılar, metal, demir ve cam gibi farklı malzemelerin güvenli ve dayanıklı bir şekilde birleştirilmesi için en önemli çözümlerden biri haline gelmiştir. Kaynak, vidalama ve perçinleme gibi geleneksel yöntemlere kıyasla daha hafif, esnek ve uzun ömürlü bağlantılar sunan yapıştırıcılar, birçok sanayi dalında tercih edilmektedir.
Oto cam yapıştırıcısı, araç camlarının güvenli ve dayanıklı bir şekilde monte edilmesini sağlayan özel bir yapıştırıcı türüdür. Araçların sürekli titreşime, sıcaklık değişimlerine ve dış etkenlere maruz kalması, cam ile gövde arasındaki bağlantının esnek, güçlü ve uzun ömürlü olması gerekliliğini ortaya çıkarır.
Epoksi tamir harçları, özellikle ağır yük altında veya kimyasal maddelere maruz kalan beton yüzeylerin onarımında mükemmel çözümler sunar. Yüksek mukavemetli ve dayanıklı yapısıyla iki veya üç bileşenli epoksi tamir harçları, betonun hasarlı kısımlarını güçlendirir, kimyasallara karşı direnç sağlar.
Epoksi zeminler endüstriyel ve ticari alanlarda en çok tercih edilen zemin kaplama çözümlerinden biridir. Dayanıklılığı, uzun ömürlülüğü ve estetik avantajlarıyla ön plana çıkan epoksi zemin kaplaması, özellikle ağır yaya ve araç trafiğine sahip alanlarda kullanım için mükemmel bir tercihtir.
Binaların su yalıtımı, yapıların dayanıklılığını artırmak ve uzun ömürlü olmalarını sağlamak için hayati bir öneme sahiptir. Su sızıntıları, yapılar için ciddi hasarlara yol açabilir ve zamanla binaların yapısal bütünlüğünü tehlikeye atabilir. Bu nedenle, su yalıtımı çözümleri, hem yeni inşaatlarda hem de mevcut yapılar için kritik bir aşamadır.
Islak hacimler yapıların en yoğun su ve yüksek nem oranına maruz kaldığı, havalandırmanın genellikle yeterli oranda yapılamadığı, su yalıtımının kaçınılmaz olduğu yapı bölmeleridir. Suyun her çeşit yapıya verdiği zarar göz önünde bulundurulduğunda, ıslak hacimlerde su yalıtımının yapılması zorunluluktur.
Kendinden seviyelenen bu özel bileşikler, özellikle zemin iyileştirmeleri ve tadilat işlerinde, yüzeydeki çatlama, tozuma, aşınma, ondülasyon ve kot farklılıkları gibi yüzey bozukluklarının giderilmesi amacıyla kullanılır.
İnşaat sektöründe hızlı büyümeye bağlı yaşanan en önemli problemlerden biri, nitelikli iş gücünde yeterli artış sağlanamamasıdır. Hız ve zaman faktörünün de etkisiyle birlikte inşaatlardaki imalat kalitesinin düştüğü gözlemlenmektedir. Yapı kimyasalları üreticileri şantiyelerin ihtiyaçlarına cevap verecek yenilikçi ürünler geliştirmeye devam etmektedir.
Su, binaların servis ömrünü kısaltan ve dayanıklılığını etkileyen en büyük tehlikelerden biridir. Yapının gövdesine sızan sular, zamanla gövde ve taşıyıcı kısımlardaki donatıların korozyona uğramasına sebep olur, binada zamanla çatlakların ve kırıkların oluşmasının önünü açar.
MS Polimer teknolojisi ile üretilen mastikler; PVC, alüminyum, cam, çelik, seramik, kontrplak ve inşaat alanında yeni geliştirilen birçok malzeme gibi inşaat ve sanayide yaygın olarak kullanılan çeşitli yüzeylere astara gerek duymadan çok iyi şekilde yapışabilmektedir.
Dış cephe silikonu olarak bilinen ürünler binaların dış cephelerinde kullanılan hava şartlarına dayanıklı, yüksek mukavemetli silikon mastiklerdir. Bu yazımızda size dış cephe silikonlarının özelliklerinden bahsedeceğiz.
Yapıların dış cephelerinde veya iç mekanlarında kullanılan nötral silikonlar yüksek performanslı bir dolgu ve sızdırmazlık malzemeleridir. İyi bir nötr silikon %100 silikondan üretilmiş, seyretilmeden satışa sunulmuş olmalıdır.
Seramik yapıştırıcı fiyatları veya fayans yapıştırıcı fiyatları ile ilgili araştırma yapıyorsanız bu yazımız tam size göre! Çeşitlerine göre fayans ve seramik yapıştırıcı fiyatları ile ilgili vereceğimiz bu bilgiler, satın alma sürecinizde karar vermenize yardımcı olacaktır.
Seramik yapıştırıcıları, iç ve dış mekanlarda fayans, granit veya seramik gibi malzemeleri çeşitli yüzeylere yapıştırmak için kullanılan harçların genel ismidir. Kullanılan yüzey ve yapıştırılan seramiğin boyutuna bağlı olarak farklı özelliklerde tercih edilebilen seramik yapıştırıcıları ve özelliklerini yazımızın detayında bulabilirsiniz.
Mantolama paket sistem veya mantolama sistem paketi olarak da bilinen ürünler sadece ısı yalıtım levhası değil, binaların ısı yalıtımı için ihtiyaç duyulan dübel, köşe profili, levha yapıştırıcıları ve sıvaların da dahil olduğu ısı yalıtım paketleridir.
Taş yünü, volkanik kayaçlardan elde edilen bir malzemedir. Bazalt taşlarının yaklaşık 1500 °C’de ısıtılarak eritilmesi sonucunda elyaf elde edilir. Elde edilen bu elyaf, taşyünü ısı yalıtım levhası için ana hammadde olur.
EPS Köpük termoplastik, kapalı gözenekli, polistren taneciklerin şişirilmesi ve birbirine yapışması yolu ile üretilen bir ısı yalıtım malzemesidir. EPS “Genleştirilmiş Polistren” kelimesinin kısaltılmışıdır ve bu malzemenin %98’i hareketsiz kuru havadan oluşur.
Binaların enerji performansını etkileyen ısı yalıtım uygulamaları yapılırken doğru malzemelerin seçilmesi oldukça önemlidir. Günümüzde pek çok teknik ile ısı yalıtımı yapılmaktadır.
TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları ile ilgili tüm detayları bulabileceğiniz bu yazımızda öncelikle standardın tarihçesinini anlatarak başlayalım. Yapılarda gerçekleştirilen ısı yalıtımı uygulamaları ülkemizde yasal düzenlemeler çerçevesinde belirlenmiş ve belli kurallar çerçevesinde uygulanmaya başlamıştır.
Bahar ayları ile birlikte kış boyunca kullanmadığımız yazlık evlerimizin tadilat zamanı da geldi. Balkon ve teras izolasyonu için mevcut seramiklerinizi kırdırmanıza ve yeni bir kaplama uygulaması yapmanıza gerek kalmadan su izolasyonu yapabileceğinizi biliyor muydunuz?
FİXA’nın da önemli katkılarının olduğu Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği 27.10.2017 tarihli resmî gazetede yayınlandı. İnşaat sektörü için oldukça önemli olan bu gelişme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önderliğinde Suder, İzoder ve Bitüder’in ortak çalışması ile tamamlandı.
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte güzel havaların keyfini balkon ve teraslarımızda çıkarmaya başladık. Yazlıkların en çok kullanılan alanları olan balkon ve teraslarda su yalıtımı nasıl yapılır, gelin hep birlikte inceleyelim.
Yapıların servis ömürlerini arttırmak, aşınma, korozyon veya sızıntılara karşı dirençli bir hale getirmek için çeşitli yapı kimyasalları aracılığı ile yapılan uygulamalara su yalıtımı denilir.